FŐOLDAL

2014. okt. 28.

Diszkótábor Nyíregyházán - 1984.



Egyhetes bentlakásos disc-jokey tanfolyam és vizsgalehetőség Sóstófürdőn!

Előadások, konzultációk és gyakorlati foglalkozások szinte egész nap!

Éjszaka nyilvános buli a résztvevők és a -népszerű és tapasztalt- előadók, dj-k közreműködésével.

A diszkótábor díja (ami tartalmazza a képzést, szállást és teljes ellátást) a szponzoroknak köszönhetően 30.-Ft/nap.


(Forrás: Disco Info 1984.)

Disco tanfolyamok, képzések és vizsgák -főleg Budapesten- már évek óta rendszeresek voltak, amikor 1984 nyarán -elsőként Nyíregyházán- egyhetes, bentlakásos "tábor" került megrendezésre.
Ezzel kezdetét vette az évtizedekig tartó, országszerte megtartott "kihelyezett" tanfolyamok sora.

A nyíregyházi táborok számomra jó néhány felejthetetlen emberi és szakmai élményt jelentenek.
Remek fiatalokból álló közösség alakult ki már az első években,


Cikk a DISCO INFO-ból:

(forrás: Kelet-Magyarország 1988.)

Sikeres diszkós-tábor
(1985. részletek -ika- cikkéből)

Természetesen senki nem állítja, hogy (jól) diszkózni meg lehet tanulni egy hét alatt, legyen bár egy tanfolyam feszített tempójú. De az kétségtelen, hogy azok a fiatalok, akikben él a jó értelemben vett érvényesülési és közlési vágy, csak profitálni tudnak egy ilyen, vagy hasonló tanfolyamból.

Ha a közlési vágy még a diszkózáshoz kapcsolódó tájékozottsággal, az ehhez szükséges alapfogalmak nyilvánvaló tudásával is párosul, akkor a siker nem maradhat el.

A siker ezúttal ideiglenes lemez- bemutatói engedélyt jelentett a résztvevők többsége számára, ugyanis a nyíregyházi diszkós-tan- folyaTm utolsó napján, „kihelyezett” vizsgán adhattak számot tudásukról a jelentkezők.

A 63 fő összlétszámból 18-an nem feleltek meg, és azonnal hozzá kell tenni, hogy ez az arány sokkal kedvezőbb, mint a megszokott körülmények között, folyamatosan zajló budapesti lemezbemutatói vizsgák és LIME-felülvizsgálatok eredményei.

...festői környezetben zajlott a tanfolyam, kitűnő nyárutói időben, jó hangulatban.

Néhány jellemző téma az előadásokból, melyek talán érzékeltetik a sokoldalúságot: Az egyéniség szerepe a szórakoztatásban; A lemezbemutatói tevékenység a vendéglátóiparban és a művelődési házakban; A közvetítési és vizsgáztatási rendszer hazai sajátosságai; A technika és az ember kapcsolata a diszkózásban... stb.

Az előadások sorrendjében a következő élvonalbeli dj-k „tágították a fejeket”: Arató András, Éliás Gyula, B. Tóth László, Gazdag György, Cserhalmi György.

A diszkótábor légkörére érzékletes mondatokkal reagált az egyik sikeres vizsgázó:

— Ilyen kedvező körülmények között (és ilyen kedvezményes tandíjért) a feszített tematikájú, mégis oldott hangulatú tanfolyam csak hasznos lehetett. Rengeteg információt kaptunk és gyűjtöttünk. Aki közülünk következetesen és a lényegre összpontosítva jegyzetelt, az már tudja, hogy jól csinálni ezt sem könnyű. De a tanfolyam után már sejtjük-tudjuk, hogy miként és hogyan lehetne jobban. Mindenképpen sok gyakorlással, konkrét, célratörő beszéddel, szószátyárkodás és talmi bohóckodás nélkül, felelősséggel és jókedvvel.