FŐOLDAL

2014. dec. 5.

Dj szakterületek, tevékenységek, típusok

A disco (club, discotheque, nightclub, dancehall, dance palace, ballroom...) számtalan különböző formában létezik.

A disc jockey (Dj, deejay, lemezlovas, hanglemez-bemutató, lemezgazda...) szakma, művészet, a zene interpretálásának, alkotásának legújabb, legmodernebb képviselője.
Munkájuk különféle tevékenységekből áll össze, melyek aránya a körülményektől, helyszíntől, közönségtől, igényektől, a zenétől, technikától, ... függően oly mértékben változó, eltérő lehet, hogy az már szakosodást igényel.

Legalább ennyire különböző az egyes DJk egyénisége, célja, tudása, zenéje, technikája...

Ez a sokféle szempont szükségessé teszi (de meg is nehezíti) a DJk csoportosítását, kategorizálását.

A különbözőségek -gyakran indokolatlanul- ellentéteket, vitákat generálnak, holott a diszkózásnak nincs egyetlen, üdvözítő módja; sokféleképpen lehet akár kiválóan, akár pocsékul csinálni! 

Az alábbi -közel sem teljes- felsorolásban DJ-típusokat, tulajdonságokat, jellemzőket, jelzőket lehet olvasni:
amatőr (bedroom)
celeb, playmate
club
dancefloor
digital
esküvői (wedding)
fake, sucks
female (női dj)
hagyományos
kommersz
koncert (big gigs)
laptop
legális
mainstream
mobil
party
producer
profi
rádiós, (tv-s)
real (igazi)
retró
rezidens
specialist (certain style of music)
superstar,
szakképzet (vizsgázott)
technikás
turntablist
underground
univerzális
video jockey (VJ, veejay)
zenekari tag

*****************************************************************

Egy vélemény a sok közül:

A DJ szakma különböző ágazatai Magyarországon

Dj Ramsay: Azok a „lemezlovasok”, akik többet postolják a mirelit pulykamell-húst, mint bármi mást. A vasárnapi ebéd “talking about”-ja elérheti náluk akár az 5 főt is. Ezt a típust nem sűrűn találjátok meg klubokban. Igazából nem is Dj-k, csak a középiskolában sok időt töltöttek magányosan egy szekrénybe zárva, és legjobb barátjuk a menzás néni volt.
Dj elektrotechnikai szakmunkásvizsga: Ezek az elfajzott egyedek még véletlenül sem Dj-k. Néha látnak egy keverőt, ha valami haver haverja odaengedi őket a pulthoz, de ezek a szerencsétlenek is csak azt veszik észre, hogy két sárgába ment a LED. Jobban izgulnak a kondenzátorokra, mint a Jenna Jameson összesre. Ezt a fajtát általában fórumokon lehet fellelni, ahol mindig elmondják, hogy mekkora szar a dj, mert minden dj szar számukra, akikre minimum nem az OHM törvény, vagy valamelyik “wheatstone” híd van rátetoválva.
Dj Andersen: Ezek az emberek, akik állításuk szerint mindenkit ismernek, mindenkinek a legjobb barátai. Minden Dj-t bejelölnek ismerősnek, és úgy írnak nekik postot, mintha ezer éves cimborák lennének. Minden Dj-hez odamennek egy fotó erejéig, majd beleteszik a „barátaimmal” képek közé a facebookra.
Dj Bérhígítók: Az igazi “olcsójánoskák”. Több fajtájuk van. Vannak a csendes ám szánalmas hülyék, akik a balatoni palacsintázóban képesek ingyen zenélni egy kotmány numark cuccról, mindezt egy zongora állványra szerelve. Nincs is jobb, mint amikor a Balaton partján egy palacsintázóban áll egy 40kg-os “zsuzsihajú” hülyegyerek a kötelező sleppel és üvölt az animals. Attól jobban csúszik a palacsinta, a Sync gombtól meg a mixelés.
A másik része a vidéki „nagyon” neves dj-k, akik feljönnek Pestre Lovász-bödönyéről, hogy minimál gázsiért, úttal együtt elvállaljanak estéket. Ezzel a „Ki a falu bikája” versenyen igen erős pozícióra tesznek szert. Pesten biztos nincsenek DJ-k, hívjunk egyből vidéki embereket. Ez a „Clubok” hibája legfőképpen, hogy fukarságukkal rombolják a zenei felhozatalt. Hiszen a magyar parasztnak tök mindegy, hogy ki teszi fel az Animals után az Avicii-t.
Dj egyetemista: sokan vagyunk nem értünk semmihez, de sokan vagyunk és hangosak. Ez az egyik igazi mélypont. Egyetemista hülye gyerekek apuci pénzén partyt szerveznek, hogy megkúrják a suli legszebb lánykáját. Elsődleges szempontjuk, hogy a kontrolleren legyen sync gomb. Az összes zene megvan nekik youtube-ról rippelve. Ők ahhoz a generációhoz tartoznak, akik nem értik miért kell fizetni a zenéért. Sajnos ezek már bárhol előfordulhatnak, mert sokan vannak és a hülye tulajok azt hiszik, hogy lesz fogyasztás. Pedig arra, egy jóra való egyetemistának nincsen ám pénze. Igazi Zombi generációs gyerekek. A Warmupra azt hiszik, hogy nemi betegség, ezért ők nem is csinálják. Hordákba verődve járnak, 25 éves kor felett ajánlott ezek kerülése.
Dj falu bolondja: Örökségből – vagy mert apucinak autószerelő műhelye van – beszerzett két darab pioneer 2000-et. Odaadja a klubnak „bérbe”, cserébe zenélhet. Ő az, aki 2000-ről is a virtual Dj-vel nyomja, és a csajokat felhívja maga mellé, hogy azonnal bejelölhesse őket a facebookon. A vendég lemezlovasok kedvence, mert mire elérkezik az ő ideje, a falu bolondja oda vissza lejátszotta a slágereket. Előfordulása igen gyakori, hála a spúr és tudatlan tulajoknak.
Dj Wedding: Az esküvői Dj. Sok vizet nem zavarnak, mert a legtöbb embernek derogál az ő munkájuk. Egy JÓ esküvői dj igazi fekete öves mestere tud lenni a szakmának. A leghálátlanabb feladat az övék és a JÓ kivitelezése igazi profit kíván. Mire összeszedi az embereket a bulin, jön a torta vagy valami tánc, vagy valaki megakasztja. Igazi birkatürelem kell hozzá. Rescpect a JÓ esküvői Lemezlovasoknak. (Ne bólogass, lehet, hogy éppen TE vagy ennek a szegmensnek a szégyene!)
Deep House/Nu Disco DJ: Manapság már minden utolsó hobbit Deep House Dj-nek titulálja magát. Eddig nyomta a macarénát “tekk-háuz” lépegetősben, most már hirtelen „minőséget” produkálna.
Persze abba nem gondol bele, hogy vannak emberek, akik ezt jobban csinálják. Az ilyennek nincsen se ízlése, se önálló véleménye. Csak az 5000 vásárolt facebook követő számára a lényeg.
Dj Slágergyáros: Számukra semmi sem szent. Simán meggyaláznak bármilyen minőségi R&B zenét, igazi klattyogós gyöngyösi-salgótarjáni masiniszta house stílusban. Ezek az emberek 2 percenként ügyködnek valamit a facebookon, csak, hogy mindig elöl legyenek. Zenéiket általában a Zippyshare records adja ki, és annyit is ér a munkájuk, amennyibe kerül.
Dj Mashup mester: Mindenből mashupot készítenek. Disszonancia nem számít. Elkészítik, és már dobják is fel soundcloudra. A teljesség igénye nélkül válogatnak. Ők otthon bizonyára a somlói galuskához is erős pistát fogyasztanak. Azért készítenek csak mashupot, mert komolyabb munkákhoz hülyék. Az Avicii vs. David Guetta mashupjuk hallgatottságát maguk érdemének tekintik. Véletlenül sem gondolják, hogy erre a 2 emberre naponta milliók keresnek rá. Aztán nem győznek hálálkodni, ha valamelyik süket dj játssza őket a rádiós műsorban. Szégyen ez, minden tekintetben.
Dj CELEBEK: A legtöbbet előforduló lemezlovasok. Őket tolja a rádió, mennek akár a dodzsem pályára is fellépni. Zenéjüket 100%-ban mások írják, mégis van annyira ostoba a magyar közönség, hogy elhiszik nekik, hogy az adott dal az ő munkájuk.
A retró Dj: Minden kategória legalja. Ők azok, akik váltig állítják, hogy igényesek, pedig messze áll tőlük, mint fekete pákótól a minőség. A zenei kínálatuk a zoltánerika-grease-álomhajóban kimerül. A szakma szégyenei, akik büszkék arra, hogy eredeti maxin játsszák a rednexet. Az idősebb korosztály állandóan sír, hogy már nincsen munkájuk, és nem értik a mellőzöttségük okát. Az ő idejük elmúlt, és ezt nem képesek elfogadni. Ideje lenne elfogadni a tényt, hogy az ő munkájuk körülbelül annyira előremutató és haszontalan, mint annak idején a Coronita élmény volt. Csak a megélhetésért nem kéne hülyíteni a közönséget.

*****************************************************************

Az alábbi "DJ négyzet" a zene, a közönség és a dj viszonyát taglalja


The DJ Quadrant


The DJ Quadrant: Where do you fit into it?

Let’s take our first look at The DJ Quadrant. OK, so this shows various types of DJing. All DJs fit into the quadrant somewhere. If you’re playing music, you fit into the quadrant. If you have an audience (whether it’s your sister’s birthday party or a superclub), you fit into the quadrant. This graphic represents an absolute fundamental of what DJing is about.
Looking at the quadrant horizontally, DJs in the upper half of the quadrant are DJing primarily for the music. It’s their driver. DJs in the lower half, however, are doing it primarily for some other reason.
But looking at it vertically, DJs on the left-hand side of the quadrant are keeping dancefloors full and happy. Conversely, DJs operating in the right-hand side of the quadrant are, for whatever reason, not – their dancefloors have voted with their feet and are empty.
However, good DJs can exist in every single quartile of the quadrant except in quartile iv. Yes, that’s right – you can be a good DJ in quartile iii, no problem. You can also be a great DJ in or around quartile ii. Quartile i certainly isn’t the only place good DJs are playing all over the world, right now, making great money and having a lot of fun.
digitaldjtips.com