FŐOLDAL

2016. okt. 22.

Ismét a vizsgakötelezettségről...

A zene legalább olyan erős "fegyver", mint a szó, ám a zeneművészet általában békésebb, politikamentesebb, mint például az irodalom.
A gazdaság- és kultúrpolitika azonban időnként kizökkenti jókedvéből a tánc, illetve szórakoztatózenészeket és disc jockey-kat is. Például olyan  rendeletek, körülmények, melyek jelentős hatással vannak munkájukra, egzisztenciájukra, megélhetésükre.

Ilyen helyzet alakult ki egy évtiteddel ezelőtt, és -megrengetve a szórakoztatóipart- állásfoglalásra késztetett minden zenészt és dj-t.
Táborok és ellentáborok alakultak, melyek elszántan hirdették -eltérő helyzetükből, érdekükből adódó-  egymással ellentétes véleményeiket.


Végül is egy rendelet tett pontot  az ügy végére. Ennek hatása a mai napig tapasztalható, és vitatható.

Bár az emberek ingerküszöbe, passzivitása azóta jelentősen emelkedett, időnkén fellángol (pontosabban parázslik) a vita ebben a kérdésben.



Ezért szükséges és -mint az alábbiakból kiderül- aktuális átgondolni, hogy

kell-e szakmai tudás, felkészültség, illetve szakvizsga és képesítés a zenészeknek, DJ-knek?


(Erről természetesen már volt szó a Disco-Story-ban -többek közt- itt: A disc jockey szakma első jelentős tagolódása).


Most ismét napirendre került a téma - nem alaptalanul. Ám a "mozgalom" pont az ellenkezőjét akarja, mint a tíz évvel ezelőtti. Pontosabban az akkor hozott rendelet visszavonását, illetve az azt megelőző kritériumokhoz hasonló létrehozását.

Az október 15-én -néhány napja- közzétett petíció a szórakoztatózenészek köréből indult, de a dj-kre is hatással van.

Tárgya és folytatása:

Előadóművészi kategóriavizsga/szakvizsga visszaállítása