FŐOLDAL

2015. aug. 2.

Kis magyar jogdíj-történet

A disc jockey általában (eredetileg kizárólag) mások által komponált, előadott, felvett hangfelvételeket játszik a közönségének. Ez "üzletszerű" alkalmazás esetében természetesen a szerzői és előadói jogok feltételei szerint történhet. 
A magyar disco történetében végigkísérhető  a  hazai jogdíj-helyzet alakulása, melyben kitüntetett, reprezentatív, kísérleti szerepet kaptak a DJk.
Soha nem a jogdíj fizetés szükségszerűsége volt vitatható, hanem annak  -korszakonként eltérő- értelmezése, módja, mértéke, alkalmazása, ellenőrzése...

Visszatekintve -ebből a szempontból is- említésre méltó a rendkívül divatossá, elterjedté vált videó-diszkó, mely filmvetítésekkel kiegészítve igazi hungarikum volt. A magyar "VJ"-k eredményekben és ellenőrzésekben bővelkedő időszakot éltek át.



Az 1990-es évek végén egyre több DJ jelezte, panaszolta, hogy munkavégzése során vizsgálták az általa használt hanghordozókat. A rajtaütésszerűen akciókat -melyek hátterében a MAHASZ állt- azért nem lehetett "ellenőrzésnek" nevezni,  mert nem volt egyértelműen előírt és 
betartható jogszabály. 
A DJk tehát joggal várták el a másolt zenék felhasználásával kapcsolatos szempontok tisztázását, szakszerű, gyakorlatias  és egyértelmű meghatározását, valamint a legalizálás egyszerű és reális lehetőségének biztosítását.  

Az ellenőrzésekben -jogosságuktól függetlenül-  az OSZK, és az MZTSZ nem vett részt; én sem. (Erre nem volt kötelezettségünk, jogunk, szándékunk.) 
Inkább a DJk számára is reális, elfogadható feltételek megteremtésére törekedtünk.

Az általunk támasztott alapkövetelmény lényege volt, hogy kizárólag a szakképzettek élhessenek a legalizálás lehetőségével:




Ilyen előzményekkel és feltételekkel indult 2000-ben a -DJk egy része által használt- másolt felvételek jogdíj-átalánydíjjal történő legalizálási lehetősége.




Az együttműködés feltételeit a MAHASZ egy idő után figyelmen kívül hagyta, és szakképesítés ill. vizsga nélküli személyektől is "elfogadott" jogdíjat - növelve bevételeit és csökkentve a DJk presztízsét, munkalehetőségét.

Ez a folyamat mára teljes mértékben kiteljesedett és a "legális diszkózás" egyetlen, kizárólagos feltétele a jogdíj befizetése lett. 
Ezt a célt szolgálja a "DJ érdekvédelemnek" álcázott szervezet is.