FŐOLDAL

2015. márc. 19.

Cskádár Péter: A hangrögzítés története

Cs. Kádár Péter villamosmérnök, újságíró, rádiós, hangmérnök, multimédia fejlesztő, tanár.

Publikációi között van a "Diszkónika", a rockzene és a diszkó technikájáról szóló könyve.
31 éve jelent meg!
Ez az első magyar nyelvű könyv, ami a diszkóval (is) foglalkozott, és a maga nemében máig nincs hozzá hasonló.
Az akkor új és hasznos technikai információk mára hiteles kor- és diszkótörténeti dokumentummá váltak.

Péter kérésünkre hozzájárult, hogy a Disco Story-ban elérhetővé tegyük az érdeklődők számára „A hangrögzítés története” című oktatási anyagát.


 Cskádár Péter üzenete:
A technikatörténet Magyarországon évtizedek óta mostoha gyermeke az ismeretterjesztésnek, noha olyan remekművek is születtek, mint Simonyi Károly „A fizika kultúrtörténete” című alkotása. Jellemző, hogy nincs igazi műszaki múzeumunk – a magyar technika emlékei szétszórva, véletlenszerűen lelhetők föl. Jómagam pl. a nyáron, Balatonfüreden találtam rá egy parányi magán rádió- és tévékészülék gyűjteményre.
Amikor úgy öt évvel ezelőtt a „A hangrögzítés története” című tantárgyat kezdtem tanítani leendő hangtechnikusoknak, azt gondoltam, elég néhány jól ismert dolgot ismertetnem. Fonográf, gramofon, magnó, CD, stb.
Rá kellett jönnöm azonban, hogy egészen a kezdetekig, az emberi kommunikáció kialakulásáig kell visszanyúlni, s hogy ez a történet a társadalmi és kulturális viszonyok nélkül csak dátumok és készülék-képek sorozata lenne.
A hangrögzítés története az általánosabb értelemben vett jelrögzítés-történet része is, és ha már, akkor érdemesnek tűnt belevenni a távközlés történetét is.
Az anyaggyűjtés közben olyan érdekességekre bukkantam, mint pl. az az elképzelés, miszerint a beszédet egy dobozba kell mondani, és ha elég gyorsan csukjuk be a doboz fedelét, a hang a szerkezetben marad. Mint az egyszeri mesehős, aki teknőben vitte be a fényt az ablak nélküli házába…
Az ilyen felfedezések adták a munka örömét. A nehézségét pedig az, hogy semmi nem úgy volt, vagyis hogy az egyes találmányokat nem mindig azok találták föl, akikről úgy tudjuk… A nagy birodalmak ebből a szempontból is ügyesek, hiszen rajtunk kívül ki ismeri például Jedlik Ányos munkásságát? És az a név, hogy Siemens? Naugye.
Amit letölthettek, tananyag. Órai előadásokra készült, amihez szóbeli, személyes kiegészítések tartoznak. Remélem azonban, hogy ezek nélkül is érthetők, élvezhetők. Ha meg ti is észrevesztek tévedéseket, szóljatok bátran! De előbb le kell tölteni, ami sok időt vesz majd igénybe.
Rajta hát!



Első rész:


Harmadik rész:
Negyedik rész: