FŐOLDAL

2015. ápr. 7.

Disco Info 1/1985.

A disco múltjának egy jelentős korszaka idézhető fel az első, egyedülálló magyar DJ/zenei szaklap, a DISCO INFO segítségével.

30 éve
jelent meg a Disco Info 1. száma


Három évtized alatt minden megváltozott!
Ezt csak azok tudják igazán, akik átélték.

A  Disco Info létrejötte, készítése, megjelenése és jelentősége is csak azok számára idézhető fel hitelesen, akik 1985 elején kézbe vették és átolvasták az első számot.
A fiatalabbaknak mindez csak egy -remélhetőleg érdekes- visszatekintési lehetőség a korszak zenei és diszkós világára.

DISCO INFO – 12 év diszkótörténelem című írásban olvasható az újság általános ismertetése.

Az első (visszatekintve 0.) Disco Info tulajdonképpen 1984 nyarán jelent meg.
Ez egy ingyenes, kísérleti próbaszám volt, mely rendkívül nagy érdeklődést váltott ki.

Ennek hatására vállalta az OSZK (személy szerint Péter Miklós igazgató) a rendszeres megjelentetését, kiadását.

A kiadvány létrejöttében nagy szerepe volt Arató Andrásnak, aki három éven keresztül (a 13. számig) biztosította  a nyomdai kivitelezést.
Bár a Disco Info kivitelezésében, külsejében kompromisszumot kellet kötni, neki köszönhető, hogy a szűkös anyagi lehetőségek ellenére rugalmasan, rövid nyomdai átfutási idővel készültek a példányok.

 1985 februárjában jelent meg a sorozat 1. száma.

A Disco Info 1/1985. -még csak- 48 oldala (ebből 4 színes) érdekes látványt nyújtott. Elütött minden más nyomtatott sajtóterméktől: újszerű, izgalmas, fiatalos volt - azaz konvenciómentesen amatőr. Mellékhatásai a tördelési, oldalszerkesztési hibák, filctollas javítások, beírások, az oldalszámozás hiánya voltak.
Szóval egyaránt volt büszkélkedni és javítani való.

Tartalmi szempontból azonban -ami a lényeg volt, és nem függött mástól- nem lehetett kompromisszum, és kezdettől a kitűzött célok valósultak meg:


Az 1/1985. szám alábbi tartalomjegyzékéből is látható, hogy a „discozene” mellett a legkülönbözőbb zenei irányzatok képviselőivel is foglalkoztunk hozzávetőleg olyan arányban, amilyen súllyal a nemzetközi zenei életben jelen voltak.

Ez a tudatos zenei változatosság több szempontból is fontos volt:
  • Rengeteg, különböző jellegű diszkó működött Magyarországon, köztük sok olyan, melyek nem  a tipikus disco-slágerekre, hanem más műfajokra, irányzatokra "szakosodtak".
  • A disc jockey testesítette meg az elsődleges zenei információ forrást; őt tekintették  univerzális szakértőnek, tőle kértek és kérdeztek...
  • A vizsgán is elvártuk a széleskörű zenei tájékozottságot.(Néhány előadóról szóló ismertetés és cikk hamarosan, másik bejegyzésben lesz megtekinthető.) 

A tartalmi munkában, cikkírásban induláskor kevesen vettek részt:


Már a 1. szám is kazettamelléklettel jelent meg, melyen "nem más, mint" B. Tóth László mondta az összekötő szöveget.
A zenei illusztrációkhoz szükséges lemezek biztosítását, a számok felkonferálását, és a mesterszalag felvételét legtöbbször Cserhalmi György végezte. Jó néhány órát, éjszakát áldozott arra, hogy a rá jellemző lelkesedéssel és minőségben, -épp hogy határidőre- elkészítse a mesterszalagot. (Sajnos nekem már egy sincs meg.)
Ezt követően megkezdtük a házilagos sokszorosítást, másolást, hogy mind elkészüljön, mire az újságokkal végez a nyomda.
Közben meg kellett címezni a borítékokat, hogy az előfizetők mielőbb megkapják a Disco Infot és kazettát a Posta kézbesítésével.

Egy szusszanásnyi szünet, és folytatódott az anyaggyűjtés, fordítás, cikkírás a következő, 2/1985. számhoz...