FŐOLDAL

2021. nov. 4.

Tardos Péter: Rock lexikon



„Rendhagyó lexikon – mi más is szólhatnak egy rendhagyó műfajról? Ez a műfaj, borzas lázongásaival, a fiatalság tűzhányó energiájával, a tehetség és az új akarásának összefonódásával gyökerestől felforgatta a muzsika évszázados rendjét, elsőként adva önálló zenét a fiatalok kezébe.
Milliókat mozgósít, blue jeans egyenruhában, azonos érdeklődési körrel, a zene azonos hangjaira mozogva. Alkotói világhírre tesznek szert, csak a legnagyobb hollywoodi filmszínészek és az emberiség politikai irányítói ismertebbek náluk.
Kialakul a történelme, papírra vethetők az egyének, együttesek jelentős mindennapjai: megszületik a szaksajtó, könyvek és lexikonok foglalkoznak e témával – ezek számát gyarapítja e kötet.” 


A könyv első kiadása 1980-ban 60.000 példány!) rövid idő alatt teljesen elfogyott – a második javított és bővített kiadás (1982.) friss adatokat, s mindegy 70 címszóval többet tartalmaz – az Adam and the Ants-től a KFT-ig és a Visage-ig.
A kötetet fényképek és Bodola György újabb karikatúrái gazdagítják.


Tardos Péter
(1924. augusztus 15. – 1984. október 25.)
 újságíró, zeneszerző, dalszövegíró, humorista, rádiós-televíziós szerkesztő.




A rock-lexikonban jó néhány "diszkó-zenekar" is megtalálható, és "lemezlovasok" címszó alatt ír a disco kialakulásáról és néhány reprezentánsáról. 
Részlet a lexikonból: