FŐOLDAL

2023. febr. 18.

DJ tanfolyamok országszerte - 1990.

 


Ez a tájékoztató a DISCO INFO 1990. júliusi (XIX.) számában jelent meg.  

Az intenzív tanfolyamok öt napon keresztül 9 - 17 óráig tartottak.

Nyíregyháza-Sóstó, Miskolc-Tapolca és Püspökladány visszatérő helyszínei voltak a sikeres "bentlakásos" dj.-tanfolyamoknak és a záróvizsgáknak.
Ez a helyi szervezőknek is köszönhető: Bokor Károly (Nyíregyháza), Erdélyi József (Miskolc), Kincses László (Püspökladány).

A "táborok" díja -tanfolyam, szállás, étkezés- akkor is meglepően olcsó volt! 

Az évek során kialakult szokás lett, hogy a  korábban ott végző, majd befutott dj-k "beiskolázták" a tehetséges tanítványaikat. Ennek is tulajdonítható, hogy egyes országrészekben kiemelkedően magas lett a szakmai színvonal. 

A DJ tanfolyamok tematikája és a szakvizsga követelménye egységes volt, de "bentlakásos táborokban" a gyakorlás (és azok értékelése) gyakran éjszakába torkollott.

Esetenként meghívott együttesek színesítették a programot, és a tanfolyam dj. előadói is gyakran ottmaradtak előre szervezett fellépésre, vagy spontán bulira.

Ezek közül néhány:

Éliás Gyula fellépése a tanfolyamhoz közeli faluban lett lekötve, meghirdetve. 
Beüzemelte a hang- és fénytechnikát (ez egy asztalra helyezett villogó volt), majd komoly hangerővel megkezdte műsorát. A "vendéglátóegységben" korábbról ottmaradt iszogató, dumáló közönség szájában elakadt a szó, kezében megállt a pohár... meglepetésük nem maradt szó nélkül. De megjött a fiatal, táncoló közönség és remek buli lett!

Arató Andris a megye legnagyobb szabadtéri színpadjára cuccolt be jóval a meghirdetett kezdés elött. Zajlott a "hangpróba"; zene, mikrofon nagy hangerővel... Egyszer csak beözönlik egy csomó -valamilyen szláv nyelven beszélő- fiatal. Mint kiderült, erre utaztak buszokkal, hallották a zenét, megálltak és bejöttek. Andris -a vendégszerető és vérbeli szórakoztató- rittyentett nekik egy rövid bulit, megtáncoltatta őket, aztán hálásan utaztak tovább.

Cintula délelőttönkén beindította a beszélőkéjét, és egész nap dőlt belőle a szó - szem és torok nem maradt szárazon!
A táborokban ez a büfé-pultnál kezdődött cserélődő "közönség" előtt, de este kapott kölcsön cuccot és kazettát is...

Az Animal Cannibals -kezdő együttesként- mutatkozott be a diszkótábornak - mindenki nagy örömére.