FŐOLDAL

2023. okt. 26.

The War on Disco


Bár a "Disco elpusztításának éjszakája" 44 évvel ezelőtt volt
- ám a disco ma is él.


Az eseményt -és annak ma is aktuális vonatkozásait- dokumentum filmben most mutatják be Amerikában "The War on Disco." címmel.
Ennek apropójából készűlt az alábbi beszélgetés: A "The War on Disco" filmről:

American Experience: The War on Disco


The War on Disco explores the culture war that erupted over the spectacular rise of disco music. Originating in underground Black and gay clubs, disco had unseated rock as America’s most popular music by the late 1970s. But many diehard rock fans viewed disco, with its repetitive beat and culture that emphasized pleasure, as shallow and superficial.

A story that’s about much more than music, The War on Disco explores how the powerful anti-disco backlash revealed a cultural divide that to some seemed to be driven by racism and homophobia. The hostility came to a head on July 12, 1979, when a riot broke out at “Disco Demolition Night” during a baseball game in Chicago.

A War on Disco a diszkózene látványos térnyerése miatt kirobbant kultúrháborút tárja fel. Az underground fekete- és melegklubokból eredő disco az 1970-es évek végén Amerika legnépszerűbb zenéjévé vált. De sok kemény rockrajongó sekélynek és felületesnek tekintette a diszkót, annak ismétlődő ütemével és az élvezetet hangsúlyozó kultúrájával.

Egy történet, amely sokkal többről szól, mint zenéről, a The War on Disco azt kutatja, hogyan okozott az erőteljes diszkóellenes visszhang egy kulturális megosztottságot, amelyet egyesek szerint a rasszizmus és a homofóbia vezérel. Az ellenségeskedés 1979. július 12-én robbant ki, amikor egy chicagói baseball-mérkőzésen lázadás tört ki a „Disco Demolition Night”, a diszkó lerombolásának estjén.

A film előzetese:

Egy rész a filmből:


Sugárzás dátuma: 2023. október 30.
Évad száma: 35