FŐOLDAL

2014. szept. 29.

Miért éppen Gyorsinfo?


Az alábbiakat Lukács Attila írta és Horizont blogjában több részletet is közöl a Gyorsinfoból:


A Horizont új menüponttal gazdagodott néhány napja. Elkezdtem felpakolni az 1987-tõl 1996-ig megjelent DISCO-INFO címû lemezlovas-szaklap havi mellékletének, a Gyorsinfonak néhány írását, még pontosabban Haluska Imre rovatának, a Mininfonak két évre (1993 és 1994 ) vonatkozó - messze nem teljes - anyagát. A Horizont olvasói teljes joggal kérdezhetik: miért volt erre szükség? Íme a válasz:
Az 1996-ban megszûnt DISCO-INFO mind a mai napig utód nélküli szaklap volt. Írásai, cikkei szórakoztatóak és igen informatívak voltak. Magyarországon azelõtt és azóta hozzá fogható kiadvány nem jelent meg: a piacot jelenleg "elárasztó" zenei szaklapok inkáb hasonlítanak reklámújságra, mint zenei szaklapra - a kiemelkedõen színvonalas és rendkívûl informatív ROCKINFORM-ot leszámítva. A minap egy újságosstandnál ácsorogva beletekintettem egy most "menõnek" nevezhetõ zenei újságba. Azt hittem, rosszul látok: néhány zenei cikkre legalább annyi oldal reklám jutott benne. Az egész olyan kiábrándító és bosszantó volt, hogy a lapot nem vettem meg. Nem állítom, hogy a DISCO-INFO tökéletes volt: szerzõi nyilván ilyen vagy olyan irányban elfogultak voltak, de azt nem állíthatja senki, hogy nem igyekezett a könnyûzene legkülönbözõbb irányzatait, trendjeit bemutatni. A közölt háttérinformációk pedig akkoriban sokszor olyanok voltak, amelyekhez csak sok utánjárással vagy éppen sehogy sem lehetett hozzájutni. Ha volt komoly hiányossága, akkor az az volt, hogy a magyar elõadókat negligálta (figyelmen kívûl hagyta). Emlékszem, egyszer a Gyorsinfo számára írtam egy rövid kis anyagot Lányi Lala - igen, a Kozmix énekesérõl van szó! - zenekaráról, a New Timesról. A szerkesztõ, Hölzer Tamás azonban a Popmorzsákból pont ezt a kis anyagot dobta ki. Mondván nem vág a Gyorsinfo profiljába...
Szóval a DISCO-INFO 1996-ban - vélhetõen a Bokros-csomag hatására - megszûnt. Nem sokkal utána telefonon felhívtam Hölzer Tamást és felvetettem neki, hogy - miután az újságnak mintegy 600 elõfizetõje volt - próbáljuk meg a DISCO-INFO-t az OSZK-tól függetlenül valahogy továbbra is publikálni. Tamás udvariasan meghallgatta felvetésemet és ha jól emlékszem azt mondta, hogy gondolkodik rajta. A dolog azonban ennyiben maradt. Teltek az évek és jött az internet korszaka. Bennem töbször is felmerült, hogy a DISCO-INFO-t valahogyan újra kellene indítani, de már az interneten. Jelenleg úgy gondolom, hogy ennek technikailag semmi akadálya, de csak egyfajta fizetõs szolgáltatásként lenne értelme a dolognak, ám nem tudni. lenne-e rá kereslet. Továbbá nem biztos, hogy ez az elképzelés az eredeti cikkírók közül bárkit is lázba hozna. Bár tévednék ebben...Hogy a jövõ mit hoz, nem tudom, de addig is legalább minél többen olvashassák az egykori írásokat - ezért döntöttem úgy, hogy felpakolok néhány anyagot a Gyorsinfoból. (A következõ hetekben pedig még többet...)

Lukács Attila (2007. január 23.)

https://lucasso.blogspot.com/2007/07/zenei-hrek-music-news.html

Horizont blog