FŐOLDAL

2014. okt. 21.

Diszkó-gömb

A disco ball (mirror ball, glitter ball; diszkó- vagy tükör-gömb) a disco általános, nemzetközi szimbóluma.

1897-ben a mennyezetre felfüggesztett, tükördarabokkal borított gömbbel díszítettetek egy tánctermet Bostonban. Valószínűleg ez volt az első tükörgömb.
Az 1920-as években a nightclubokban és a táncos szórakozóhelyeken vált általánossá, de később a diszkókban lett nélkülözhetetlen kellék.
A motorral forgatott fényvisszaverő felületet reflektorokkal, spotlámpákkal, stroboszkópokkal, majd lézerrel megvilágítva idéztek elő varázslatos látványt.
A hatást különféle effektekkel, füst, köd, hó, hab, buborék, és konfetti gépekkel fokozhatják.
Mindezek megtalálhatók a hazai szórakozóhelyeken is, és csak mosolyogva idézhetjük fel az első diszkók sárgán vagy kéken villogó forgólámpás fény-showját.

A csillogó tükörgömböket - egyre nagyobb méretben- együttesek, énekesek koncertjein is gyakran használják.

A Pink Floyd 1987-es világturnéján is villogott már, de 1994-ben a világ egyik legnagyobb méretű gömbjét függesztették fel 21méter magasságban.

Madonna a 2006-os Confessions turnéján a két tonna súlyú gömb nem holmi tükördarabokkal, hanem kétmillió dollár értékű Swarovski kristályokkal volt kirakva.

A tükörgömbök állandó kihívást jelentenek a különlegességekre és a rekordokra törekvők részére. 

The World’s Largest Mirrorball 
South Shore, Blackpool, Lancashire - England, UK
Until recently, Blackpool held the record for the world’s largest rotating mirrorball. Located on the South Shore sculptural development, the mirrorball is visible for miles around from the air, and gives an amazing light show on the pavement around it. With the slightly curious name, “They Shoot Horses Don’t They”, the structure was built in 2002.



Bestival 2014: world's largest disco ball



Idén 2014 szeptember 4-7 között tartották 10. alkalommal Angliában a Bestival fesztivált, melynek egyik jellegzetessége a hatalmas diszkó-gömb volt.
Szándékuk szerint ez lett hivatalosan (Guiness World Records) a világ legnagyobbja: á
tmérője 10.33m, ami csaknem fél méterrel nagyobb az eddigi rekordernél.

The giant ball celebrates the "Desert Island Disco" theme of this year's Bestival, which has attracted more than 50,000 festival-goers. The four-day event, which has sold out for the 10th year in a row.
The headline acts were Outkast, Foals, Beck and Chic Featuring Nile Rodgers.




OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO


Ezt a fantasztikus történetet a tükörgömb ihlette:



What if the Moon was a Disco Ball?
(Tudományos fikció)



How-to make a Disco Ball: