FŐOLDAL

2015. márc. 11.

Süket DJ - Nesze neked, Pete Tong!

Tisztázzuk az elején: itt a süketségről, mint a hallás hiányáról lesz szó, és nem a -sokkal többeket érintő- átvitt jelentéséről.

hallás elsődleges biológiai szerepe, hogy -a többi érzékszervvel együttműködve- lehetővé tegye a tájékozódást és figyelmeztessen a veszélyre; meg tudjuk állapítani a hangforrás irányát, helyét.
Ezen képesség megromlása, elvesztése mindenkit súlyosan érint. A legtragikusabb azonban azokat sújtja, akiknek az életében, munkájában, hivatásában tökéletes hallásra van szükség. Ilyenek a zenészek és a DJ-k is.

A veszélyekkel és a megelőzési lehetőségekkel a Fül-hallás-károsodás cikk foglalkozik.

A sorsfordító, megrázó helyzetet egy filmben is feldolgozták:

Nesze neked, Pete Tong!

(It's All Gone Pete Tong)


Frankie Wilde, ez az egyedülálló, zseniális tehetséggel megáldott személyiség, az egyik legmenőbb DJ. Mikor a filmben először látjuk, a szupersztárok fényűző életét éli Ibizán: siker, hipermodern villa, bombázó feleség, whiskey és drog, amennyi csak belefér. Ő az élet császára, mikor hirtelen szörnyű tragédia éri: veleszületett hallási rendellenessége szédületes gyorsasággal rosszabbodik. Miközben az ibizai főszezon a legnagyobb lendületben tombol körülötte, ennek a hallásából élő embernek csak az egyik füle funkcionál, az is csak 20%-osan. Hallása olyan gyorsan romlik, hogy Frankie heteken belül teljesen megsüketül, és így képtelen keverni, azaz képtelen a munkáját ellátni. A rajongók hamar elfordulnak tőle, a lemeztársaság ejti, a bombázó feleség a legjobb barátjával lelép, a menedzsere felmondja vele a szerződést.


Frankie a depresszió mélységes bugyraiba zuhan, és így begubózva próbál nem tudomást venni a bajokról. Egyetlen barátja, a kábítószer lassan az őrületbe kergeti. Vajon ki tud-e mászni Frankie ebből a szakadékból, vajon le tudja-e győzni az őt üldöző démonokat? Képes lesz-e hallás nélkül is érezni a zenét, és visszaszerezni a régi dicsőséget? Egyáltalán vissza akarja-e szerezni?


A film elnyerte a 2004-es Torontó Filmfesztiválon a Legjobb Kanadai Film Díját, 2005-ben a Gen Arts Filmfesztiválon a Legjobb Film, valamint a Közönség Díját és a US Comedy Arts Filmfesztiválon a Zsűri Különdíját.
(Forrás: port.hu)

A filmmel kapcsolatos néhány tény:

  • A történet fikció; nem megtörtént eseményen alapul - pedig így propagálták, igaz történetként hirdették. A "valósághűség" látszatát erősíti néhány híres DJ szerepeltetése (Carl Cox, Tiësto, Sarah Main, Barry Ashworth, Paul van Dyk, Lol Hammond), és Ibiza nevezetes helyszínei (Pacha, Amnesia, Privilege, DC10, Pike's Hotel és Cala Longa beach).
  • Az "It's All Gone Pete Tong" -a film eredeti címe- egy szleng, ami a BBC Radio 1 DJ Pete Tong-ra utal, és azt jelent: it's all gone wrong, azaz rosszra fordultak a dolgok. (Pete Tong egy mellékszerepet játszik a filmben.)
  • A film kitalált főhősének neve Frankie Wilde. Létezik viszont egy  Robbie Wilde, valóban süket  DJ, (akiről másik cikkben van ismertetés).

It's all Gone Pete Tong (2004) - Official Trailer:



Ebben az összeállításban jól látható, hogy mennyire hiteles "dokumentumnak" állítják be a történetet például valós újságok címlap-sztorijaként:



It's All Gone Pete Tong (Original Remix):




A valóság, az élet felülmúlja az áldokumentum-film készítőinek fantáziáját is: valóban lehet "érezni" a zenét, és helyettesíteni az elveszett hallást! (Erről hamarosan...)