FŐOLDAL

2015. ápr. 16.

Ízlések és pofonok

"Van egy nagyon-nagyon fontos a dj-zés kapcsán, ami manapság erősen hiánycikk, mégpedig a trend-alakítás, és az ízlésformálás.

Régebben a dj-k voltak azok a fantasztikus fickók, akiknek olyan lemezeik voltak, amik másnak nem, és miközben játszottak, azon járt az agyad, hogy vajon melyik zene szól épp, nagyon akartad azt, hogy neked is meglegyen, és amikor odaléptél, hogy megnézd, mi szerepel a bakelit címkéjén, akkor az le volt ragasztva, és nem láttad a címét.

Nem az számít, milyen slágereket játszol, hiszen slágereket mindenki tud játszani, hanem azok a zenék, amelyeket az ismertek között játszol, mert ezek adják meg a stílusod, mint “előadó”, és ezek adják meg a lehetőséget, hogy kiállj a közönség elé (mint dj).

Az ízlésformálás tehát a legfontosabb dolog, és ti magatok vagytok a felelősek azért, hogy mi lesz a saját stílusotok.
Bár a tömeg lehet, hogy pont azokat akarja hallani, nagyon fontos feladat, hogy beleásd magad abba a körülbelül 3000 zenébe, ami megjelenik hetente, és megtaláld a saját titkos fegyvered közöttük!

És tudjátok, ez az oldschool dj-k gondolkozásmódja, ezt kellene jól az eszetekbe vésni.
Ízlésformálás!”

A fent idézett sorokat rengeteg DJ írhatta volna (sokan írták, mondták is), ám Laidback Luke szavai többekhez jutnak el.
Jól megfogalmazott gondolatait teljes egészében elolvashatjátok edm hungary weblapján, az eredeti forrás-videó pedig meghallgatható itt.

A DJ-k (és a legtöbb művészeti ág) egyik -a kezdetektől vitatott- alapkérdése: ki kell szolgálni a közönséget, vagy fejleszteni az ízlését. Olyan számokat kell-e játszani, amiket már ismer és szeret, vagy új, "értékesebb" zenéket megismertetni vele.
Az eltérő vélemények szerint két szélsőség létezik: a minden kívánságot teljesítő "wurlitzer"-dj, vagy az "én ezt szeretem, ezt játszom, nincs kérés, akinek nem tetszik, menjen máshova" típusú dj.

Az üdvözítő megoldást -ami a két véglet között van- könnyű tanácsolni, de nehéz megvalósítani.
Sőt, egyre inkább úgy látszik, hogy lehetetlen, reménytelen.

Különösen azoknak a régi, oldschool dj-knek okoz ez problémát, akik zenei ízlésükkel, válogatásukkal, műsorukkal korábban hatással voltak a közönségre, és nem kényszerültek olyan mértékű kompromisszumra, mint napjainkban - aminek gyakori következménye a belefásulás, pályaelhagyás.