FŐOLDAL

2015. máj. 25.

DJ képzés; tanfolyamokról és táborokról

Lehet tanulni a diszkózást?

Hol, kitől, mit, mennyiért?


Én eltökélt híve vagyok a tanulásnak, gyakorlásnak és az ezeket segítő képzéseknek. Tapasztalatom és meggyőződésem, hogy megfelelő képzéssel a tehetségesekből kiváló mester (művész), a kevésbé rátermett szorgalmasokból pedig jó „szakmunkás” válhat.

Minden szakmának és művészeti ágnak kialakultak, vannak általános elmélet, gyakorlati ismeretei, bevált fogásai, titkai. Ezek megismerése, elsajátítása segíti, megkönnyíti a munkavégzést. Mindezeket egyszerűbb és gyorsabb megtanulni azoktól, akik már tudják, mint egyedül rájönni (saját káron tanulni, feltalálni a spanyolviaszt).
E mellett természetesen szükség van önképzésre, gyakorlása, és a saját, egyéni módszerek kialakítására.
Csak a kiemelkedő tehetségek, zsenik képesek „ösztönösen” alkotni, előadni; ők lehetnek kivételek, de inspirációra, önfejlődésre nekik is szükségük van.
Az már részletkérdés –bár nem elhanyagolható-, hogy milyen lehetőségek voltak, vannak a megfelelő képzések kiválasztására. 

* * *
A magyar djk első generációjának nem volt kitől tanulnia; nekik „élőben” kellett kikísérletezni mindent, ami ezzel a tevékenységgel járt.
Igazi hőskor volt, amikor kifejlődött a hazai diszkó több ezer zene- és technika szerető amatőr próbálkozásai, munkái, fellépései során.
Többségük büszke örömmel (és nosztalgiával) gondol vissza arra a kalandos időszakra, amikor sikerrel szórakoztatták hálás közönségüket. Megdolgoztak érte!

Az őket követő fiataloknak már nem kellett nulláról indulni; választhattak példaképet, mentort.
Napjainkban egyre többen emlegetik azt a múltbeli szokást, hogy a befutott, profi dj-k lelkes és tehetséges rajongói közül néhányan tanítványai, gyakornokai, majd társai és utódai lehettek.
Ez az országszerte kialakult gyakorlat nagyon jól, mindenki számára kedvezően működött a hazai diszkózás első évtizedeiben. A legalkalmasabb lehetőség volt az akkor nagyon sokrétű dj tevékenység megismerésére, elsajátítására.
A mentor-mesterek azt is természetesnek tartották, hogy felkészítsék tanítványaikat a vizsgára ezzel is növelve mindkettőjük presztízsét.
Dj generációk kerültek be így a szakmába, és váltak tanítványból tanítóvá.

Ez a folyamat -különösen vidéken- nagyon jól követhető volt.
A nyíregyházi dj-táborokban minden alkalommal jöttek a „régiek” és hozták megmérettetésre a gyakornokaikat a tanfolyamokra és a vizsgákra. Nem véletlen, hogy az országrész általános színvonalát jóval meghaladta DJ-k felkészültsége, kulturáltsága.

DJ tanfolyamok és táborok:

Az első kategóriaszerző vizsgára 1978. novemberében került sor.
Az 1978-79 évi kategória vizsgákra 547 fő jelentkezett, akikből 268 kapott kategóriát.
Ideiglenes engedély megszerzéséért 520 jelentkezőből csak 198 fő érte el a kívánt színvonalat és kapott 1980. december 31-ig érvényes LIME-t.

Bár kiváló produkciók és vizsgasikerek is voltak, nyilvánvalóvá vált, hogy a többségnek nagy segítséget jelentene olyan képzés, ami a vizsgára és az „életre” történő felkészülésre egyaránt alkalmas.

Részlet a vizsgakövetelményekből, melyben fejleszthető képességek és tanulható szakismeretek is vannak:
Műsora minél egyénibb, tartalmasabb és szórakoztatóbb legyen. Ennek érdekében minden – a szokásostól is eltérő – eszközt és lehetőséget is felhasználhat: tetszőleges zenei irányzatokat, diszkózási, műsorvezetői stílusokat és szórakoztatási eszközöket, ötleteket, melyek a közönség előtt is sikeresen megvalósíthatók. 
Rátermettsége, tehetsége, felkészültsége és gyakorlata, zenei érzéke, stílusa, ötletessége és humora, kommunikációs-, beszéd- és szórakoztató készsége értékelési szempont csakúgy, mint zeneanyaga, annak szerkesztése, keverése, „eladása”.

1979-ben indultak a lemezbemutató tanfolyamok, melyeken az első évben 138 fő vett részt.
(A tanfolyamok soha nem voltak kötelezőek! Ez egyértelműen látható abból is, hogy a vizsgákra jóval többen jelentkeztek.)

Disco tanfolyamok, képzések és vizsgák -főleg Budapesten- már évek óta rendszeresek voltak, amikor 1984 nyarán -elsőként Nyíregyházán- egyhetes, bentlakásos "tábor" került megrendezésre. Ezzel kezdetét vette az évtizedekig tartó, országszerte megtartott "kihelyezett" tanfolyamok, táborok sora.

Az első évtizedek tanfolyamairól, táborairól részletes anyag készül!
Kérlek, ha ezek valamelyikén részt vettél, oszd meg élményeidet, véleményed és dokumentumaidat a DISCO Story csoportban!



Képzési, tanulási lehetőségek napjainkban:

Folyt.köv.