FŐOLDAL

2015. júl. 10.

Bárki lehet lemezlovas?

Magyarországon a "lemezbemutató" tevékenység 1978-2006-ig tekinthető hivatalosan is elismertnek. Ebben a közel három évtizedben alakult és fejlődött ki a hazai diszkózás - lényegében minden előzmény és követhető példa nélkül. Ehhez tehetséges, tettre-kész fiatalokra, valamint az egyéni és szakmai kibontakozásukat segítő, elismerő körülményekre volt szükség.

Az ideiglenes működési engedélytől a hivatásos előadóművészi képesítésig terjedt a vizsgáztatási rendszer által elérhető minősítés, melynek legalacsonyabb szintjét is csak megfelelő felkészültséggel, gyakorlattal lehetett elérni.
A lemezbemutatás elismert szakma, sőt művészeti ág volt - tehát NEM lehetett bárki lemezlovas!

Sokan nem érték el a minimális követelményszintet sem. Ők többségében nem magukat, hanem a vizsgát hibáztatták. Így az évek során tetemes számú "meg nem értett, szabadságjogában és fellépésben korlátozott zseni" halmozódott fel. Már csak néhány személyes, egyéni vagy politikai érdektől vezérelt nagyhangú szószólóra volt szükség, akik önkényes hangadói lettek a vizsga eltörlését vágyóknak.
2006-ban elérték céljukat: eltörölték a vizsgát - és ezzel a szakmát is.


Hamarosan elhangzott a -máig gyakran ismételt- kérdés: Bárki lehet lemezlovas?
Erre hazánkban pillanatnyilag is egyetlen, rövid válasz van: IGEN!

(Ezzel a kérdéssel megelőztük a világ élmezőnyét, ahol csak később, a “button pushing” (gombnyomogatók) elterjedésekor kezdtek foglalkozni a témával.)

Érdekes és tanulságos, hogy a DJ vizsga megszüntetéséért agitáló szószólók többsége -miután ezt elérték- hamarosan a szakmai szűrés (vizsga) szükségessége és fontossága mellett kezdtek érvelni.
Ez a nyilvánvaló ellentmondás, képmutatás teszi hiteltelenné a DJ Szövetség tevékenységét is: a szakmai színvonal képviseletét hirdeti, miközben azzal ellentétben működik. A jogdíj befizetéséhez -az egyetlen követelményhez- ugyanis pénz kell és nem szaktudás. 


*   *   *   *   *   *   *   *    *   *   *   *    *


Illusztrációként néhány korabeli újságcikk és videofelvétel felidézésével szeretnék képet adni mindkét oldal (vizsgapártiak és ellenzők) érveiből.
(Hamarosan...)