FŐOLDAL

2015. júl. 15.

HiFi Magazin 1979-1992

A HiFi Magazin (HFM) több volt, mint egy "sajtótermék"!

Az audio kultúra fóruma, szimbóluma lett!
Sajátságos látás- és zenehallgatási módja a mai napig egyedülálló!
Darvas László főszerkesztő és munkatársai műszaki szakértelemmel, de az emberi szubjektumot is figyelembe véve írták rendkívül érdekes cikkeiket.

A HFM jelenből múlttá vált, zárt művé, 40 kötetes házikönyvtárrá - bizonyos mértékig szakkönyvtárrá.
Mert bár minden egyes kötetünk "újság" volt, tehát a mindenkori mának szólt (olyan eseményekről és olyan készülékekről tájékoztatott, amelyek azóta rég nem időszerűek), szinte mindegyikben akadt olyan szakcikk, méréstechnikai összefoglaló, "audiofil-továbbképző" publicisztika vagy akár készülékteszt is, amely még sokáig nem veszíti el aktualitását.



A Magazin már rég megszűnt... és az audio kultúra?

Múltidézés - Darvas László a Hifi Magazinról

Beszélgetés az egykori magazin volt szerkesztőjével




Darvas László megtisztelt azzal, hogy meghívott otthonába, és bemutatta, megszólaltatta saját, gondosan összeállított hangrendszerét. Ráadásul néhány kísérlettel is elkápráztatott. 
Büszke vagyok arra, hogy a Disco Info-t a HFM "laptársának" tekintette, és egy részletes beszélgetést alapján cikket írt erről.
(A közel 30 évvel ezelőtti írásból több témakörben idézek részleteket a Disco Story-ban.)
HiFi Mozaik 1987/1. Lovasiskola - Beszélgetés a Disco Info szerkesztőjével

⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾

Mi, akik hifi-újságírásra adtuk a fejünket, pár nagyon ifjú titántól eltekintve, valamennyien a ma már történelmi távlatokba vesző Hifi Magazinon szocializálódtunk, nőttünk fel; belőle tanultuk a reprodukált zene esztétikáját és az alapfogalmakat; a HFM felbujtására vesződtünk A-B tesztekkel, kábelekkel meg asztalkákkal. Bevallva vagy tagadva, de mindannyian Darvas László kalapjából bújtunk elő – nem megkerülhető a kérdés: hogyan hifizik, min kísérletezik, egyáltalán: hogyan él ebben a harminc évvel ezelőttire aligha hasonlító világban?

⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾

A magazin tartalma a weben:








⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾




Visszaemlékezések:

20 éves a magyar hifi sajtó
"AUDIO-KULTÚRA 0 ÓRA 0 PERC 0 MÁSODPERC

...a HFM minden aspektusában (mint alkotó gárda és alkotás egyaránt) megérdemli, hogy gondoljunk rá: még évfordulókon kívül is, amikor csak lehet.


⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾  ⌾


A High Fidelity vagy hi-fi egy szabvány, amely a reprodukált hang vagy kép magas minőségét garantálja. Az adott hang vagy kép elkészítése során igyekeznek a zajt és az egyéb torzítást okozó tényezőket minimális szintre, vagy nem észrevehetőre csökkenteni. 1973-ban a Német Szabványügyi Hivatal (DIN) a DIN 45500 nevű szabványban fektette le a minimális követelményeket a frekvenciamenet, a torzítás, a zaj és egyéb hibákra vonatkozóan,melynek az első kiadott hi-fi terméke a német Schneider HiFi Concept cég Schneider Power Packje volt. (Wikipédia)

The History Of HiFi

High fidelity sound has had a tumultuous journey from its birth in the early part of the 20th century to its rebirth in the form of high quality digital music. 

Here is a look at the ups and downs in the short history of HiFi.

The History Of HiFi