FŐOLDAL

2020. ápr. 29.

Kazetta melléklet a DISCO-INFO-hoz

A DISCO-INFO magazin több vonatkozásban különleges, egyedülálló volt.

A kiadvány egyik sajátossága, hogy hét évig egy kazettamelléklettel jelent meg. 

"Az újsághoz egy hangkazetta melléklet tartozott azért, hogy az írásban bemutatott együttesek zenéjéből tartalmazzon ízelítőt.
A lemezek megszerzését, a számok felkonferálását, és a mesterszalag felvételét profi DJk végezték."
"Már a 1. szám is kazettamelléklettel jelent meg, melyen "nem más, mint" B. Tóth László mondta az összekötő szöveget.
A zenei illusztrációkhoz szükséges lemezek biztosítását, a számok felkonferálását, és a mesterszalag felvételét legtöbbször Cserhalmi György végezte. Jó néhány órát, éjszakát áldozott arra, hogy a rá jellemző lelkesedéssel és minőségben, -épp hogy határidőre- elkészítse a mesterszalagot. (Sajnos nekem már egy sincs meg.)
Ezt követően megkezdtük a házilagos sokszorosítást, másolást, hogy mind elkészüljön, mire az újságokkal végez a nyomda."

Ide vonatkozó részlet a HiFi Mozaik 1987/1. számában megjelent „Lovasiskola - Beszélgetés a Disco Info szerkesztőjével” című cikkből:

Disco Info ára azonban meglehetősen magas.
Igen. Minthogy a példányszám alacsony, egy-egy számért 250 forintot kérünk. Ebben viszont már egy magnókazetta ára is benne van.
Várj csak, a HFM-ben hifistákhoz szólunk, úgyhogy gyorsan szögezzük le, hogy a kazettátok hangminősége igen gyenge. Olcsó magnón készül a műsor, gyorsmásolással.
Ennek a kazettaműsornak nem az a rendeltetése, hogy hifi-berendezésen játsszák le. Az a rendeltetése, hogy kóstolót adjon azokból a zeneszámokból, amelyekről a Disco Info-ban írunk.
Nem élvezeti célra készül; információt kell szolgáltatnia. (Mellesleg az írásos anyag sem arra való, hogy a diszkós ezt majd a helyszínen felolvassa.)
Egyébként sem vehetünk fel teljes számokat, csak nem egészen 1 perces részleteket - ez jogvédelmi előírás. A műsor körülbelül 30 perces, ebbe 15-20 zenerészlet fér bele, és mindegyik előtt bemondják a címet és az előadót, a lehető leghelyesebb angolsággal.
Rákerül még a szalagra néha egy-két "jingle", azaz hangulatkeltő effekt is, nem árt ezekkel megismerkedni.
A kazettát amatőr eszközökkel készítjük, ugyanannyira házilagosan, mint magát a Disco Info-t. Nálunk senki sincs főállásban, még a szerkesztő sem.


Az első -ingyenes, bemutató- szám 1984 nyarán jelent meg.
Ennek a kazettamellékletén hallható zeneszámok listája:És itt a vége: a 22/1991-es számhoz már nem volt kazetta:
"A DISCO-INFO ezen számát kazettamelléklet nélkül adjuk ki. Előfizetőink azonban még a nyáron dupla időtartamú, újdonságokat és ritkaságokat tartalmazó kazettát kapnak."

DISCO-INFO 24. szám, 1991. november: