FŐOLDAL

2024. ápr. 19.

Újragondolva: élőzene - gépzene - DJ.! 

Korábban már a "Miben más az élőzene?" címmel beszámoltam új egy kutatásról.
Tulajdonképpen ennek a vizsgálati módszerei döbbenttek rá, hogy az "élőzene" és a "gépzene" hagyományos értelmezése mennyire félrevezető lehet.
Minden ezzel kapcsolatos ismeretet is újra kell gondolni, mert megváltoztak a jelentései:


A zene többezer éves: legkorábbi ismert bizonyítékai 5000 évesek. (ZENETÖRTÉNET)

A zene múltjában a gépzene (a mechanikus eszközökkel, gépekkel előállított zene)  is több évezredre nyúlik vissza. Ilyen például az ókori eredetű szélhárfa.

A mai értelmebe vett "gépzene" -a hangrögzítés, illetve a fonográf, a magnetofon, a rádió, stb.- csak a 20. században terjedt el. Ez előtt kizárólag élőzene létezett.

Napjainkban azonban a mesteréges intelligenciával (re)produkált zene, hangzás képviseli a "tökéletes gépzenét".


Élő(zene) live(music): az eredeti, természetes állapot, amikor a zenész és az énekes játékát, hangját akkor és úgy halljuk, amikor és ahogy azt előadja. 
Azonban általában már ezt is elektromos, elektronikus eszközök (hangszerek, mikrofonok, erősítők stb.) támogatják, ezért csak élő fellépésről és nem igazán élő zenéről beszélhetünk. Ráadásul a (fél)playback még egyértelműbb beavatkozás az "élő" zenébe.
(A felvett zene a recorded, canned music azaz konzerv-vagy gépzene; aminek ellentéte a live music)

Szintén a XX. század elejétől létezik a NIGHTCLUB, ahol a zenét élőben fellépő zenekar, vagy később disc jockey szolgáltatja.

Az 1940-es években a francia éjszakai lokálok tulajdonosai lemezek lejátszásával kezdték helyettesíteni az élő fellépéseket. Ezeket a helyeket nevezték discotheque-nak.

"A lemezlovas vagy disc jockey a köznyelvben olyan könnyűzenével foglalkozó személy, aki folyamatos zenét szolgáltat egy zenés-táncos rendezvény alkalmából a közönségnek." (DISCO)

A DJ-k, producerek és hagyományos zenészek közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak. Míg a zenekarok és hangszeresek általában élő zenét adnak elő, valós időben használnak hangszereket, addig a DJ-k élő előadást nyújtanak az előre felvett számok valós időben történő keverésének művészetével.

A disc jockey a rögzített zene élő esemény során történő lejátszásával érzelmi élményt ad a közönségnek.


Visszatérve a kutatás megállapítására, mely szerint:

"A hangfelvételekkel ellentétben az intenzív zenei érzelmek leggyakrabban élő zenei előadásokban fejeződnek ki, tekintettel az előadóművészek és a közönség közötti dinamikus kapcsolatra." 

Az élőzene mélyebben érinti az agyat, mint a rögzített dallamok.

Tehát az élő fellépés (ami nem feltétlenűl élőzene) hatását hasonlították össze a hangfelvétel meghallgatásával.
(Ez olyan, mint pl. egy színházban szinházi megtekintésének összehasonlítása a darab hangfelvételének meghallgatásával! Természetesen minkettőnek más a hatása.)

            ***            ***            ***            ***            ***            ***

Adalékok:

Carl Cox a DJ set és az élőzenei elemeket vegyíti:

"Kilépek a DJ-k világából, és belekóstolok abba, milyen élőzenei előadónak lenni. Ez újabb kapukat nyit ki, nincsenek határok, és pont ezt szeretem benne. Egyszerre DJ-zek és új zenéket is csinálok.”

A hibrid elnevezés arra utal, hogy Carl Cox új műsorában teljesen élőben játszik, dobgépet, szintetizátorokat és egyéb eszközöket is használ, és ebbe olvasztja bele világhíres DJ szettjét.
(A DJ set és az élőzene találkozása)

-----------------------------------------------------------------------

Az Artisjus meghatározása szerint:

MI AZ ÉLŐZENE ÉS A GÉPZENE KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG?

A közönség számára nyitva álló helyeken tartott előadások sokszor személyes előadóművészi teljesítménnyel, azaz fellépő művészek közreműködésével valósulnak meg: ilyenek például a koncertek, az irodalmi és zenés műsoros estek, más hasonló rendezvények. Az Artisjus jogdíjközleményében és jogdíjfizetési értesítőjében ezek „élőzene” megjelöléssel szerepelnek.

A közönség számára nyitva álló helyeken sokszor szól a zene, amit valamilyen gépi eszközökkel (rádió, TV, CD-lejátszó, mp3-lejátszó, számítógép, zenegép, számítógép alapú zenegép, bármilyen számítógépes hálózat pl.) szolgáltatnak. Amennyiben bármilyen műszaki eszközzel vagy módszerrel történik a zenemű érzékelhetővé tétele, akkor „gépzene” felhasználásról beszélünk.

-----------------------------------------------------------------------

Végűl, megkérdezetem a mesterséges intelligenciát, hogy szerinte

Mi a különbség és hasonlatosság az élőzene a gépzene és a DJ között ?

Az élőzene, gépzene és DJ közötti különbségek és hasonlatosságok érdekes és sokszínű témát rejtenek. Engedj meg, hogy összefoglaljam ezeket:

 1. Élőzene:

  • Az élőzene olyan előadásokat jelent, amelyek személyes előadóművészi teljesítménnyel valósulnak meg.
  • Példák: koncertek, zenés irodalmi estek, fellépő művészek közreműködésével megvalósuló rendezvények.
  • Az élőzene a közönség előtt, nyilvános helyeken történik.
 2. Gépzene:

  • A gépzene olyan zenefelhasználást jelent, amely műszaki eszközökkel, például rádióval, televízióval, CD-lejátszóval vagy más hordozóról történő lejátszással valósul meg.
  • A gépzene nem szükségszerűen élő előadóművészi teljesítményt igényel.
  • Példák: rádiók, zenelejátszók, diszkók.
 3. DJ (lemezlovas):

  • A DJ olyan személy, aki zenét játszik le, kever, és hangulatot teremt a közönség számára.
  • A DJ a gépzene és az élőzene közötti hídnak tekinthető.
  • A DJ setek lehetnek élőben játszottak vagy előre rögzítettek.

Összességében mindhárom terület a zene szeretetéről és megosztásáról szól, de különböző módon valósulnak meg. Az élőzene a művészek személyes teljesítményét hangsúlyozza, a gépzene technikai eszközöket használ, míg a DJ a közönség szórakoztatására fókuszál. 🎵🎧