FŐOLDAL

2024. jan. 25.

"Csendes disco"




A Silent disco még az 1970-es években indult a zajkorlátozások megkerülésének kényelmes módjaként. Akkoriban ez azt jelentette, hogy mindenki a saját zenéjét vitte Walkmanre. Később a DJ-k saját rádiócsatornákat állítottak fel, hogy mindenki ugyanazt a lejátszási listát hallgathassa. Ezek az események a 2000-es évek elején váltak népszerűvé, amikor a zenei fesztiválok csendes koncerteket kezdtek rendezni, sok előadó közvetítésével különböző csatornákon.

Egy szokásos diszkóban vagy szórakozóhelyen mindenki megtapasztalhatja, hogy időben együtt táncolnak ugyanarra a zenére. De egy csendes diszkóban az emberek táncolhatnak ugyanabban a térben, de időn kívül egymással, ha különböző zenét hallgatnak több csatornán. Ez furcsa élmény lehet, de nagyon hasznos kontextust biztosít a „szinkronban” a táncparketten – fontosságának tanulmányozásához.

Mit árul el tehát a „silent disco” jelenség a táncról? A kutatók a társadalmi dinamika tanulmányozására használták , és azt találták, hogy zavarja a tánc társadalmi kötődési hatásait. A silent disco még abban is segíthet, hogy jobban megértsük a muzikalitás és ritmikai képességeink alakulását.