FŐOLDAL

2014. nov. 5.

Vélemények a DJ-kről, a szakmáról...



Ahogy a világ változik, ahogy a technika fejlődik, úgy változik és fejlődik a szakmák zöme. A szórakoztatóiparban és a médiában is, igaz ezeken a területeken inkább lefelé nyomta a szakmai nívót a nagy műszaki-technikai előretörés. 20-30 évvel ezelőtt még igazi kihívás és hatalmas rang volt DJ-nek, rádiós műsorvezetőnek lenni, jelentős felkészültséget és rátermettséget igényelt, míg manapság plasztikmellű playmate-ek és -tisztelet a nagyon kevés kivételnek- mindenféle tehetséget nélkülöző celebek játszanak DJ-t és műsorvezetőt. Játszhatnak, mert a jelenlegi szabályok ezt megengedik, így gyakorlatilag bárkiből lehet szórakoztatóipari szakmunkás, ha éppen erre szottyan kedve.
Forrás és folytatás: Média 24

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egy spontán eszmecsere-részlet a Disco Story csoportból:



Olvasgatom a "szakmai" lapokat, oldalakat és megint eszembe jutott egy régen lerágott csont :
MI IS A DJ-ZÉS MA ? szakma ? hobby ? művészet ? megélhetési bűnözés ?
A velem egykorú szakemberek ne vegyék magukra, amit alább írok !
Többen esküsznek rá, hogy szakma. És ezen felbuzdulva beszélnek a szakma becsületéről, a szakmaiságról vagy annak hiányáról, és vannak szervezetek akik a szakmára hivatkozva jöttek létre.
DE mi is kell ahhoz, hogy valami szakma legyen hivatalosan, nézzük csak... Először is "kötelező" a szakképzés, anélkül nincs szakmunkás vizsga Gondolj csak egy autószerelőre vagy egy kőművesre, legalább 3 évig tanulják a szakmát és a hozzá kapcsolódó tantárgyakat, és a végén tesznek különböző vizsgákat szakmunkás képzőben vagy szakközép iskolában és hivatalosan csak a bizonyítványukkal a zsebükben helyezkedhetnek el a szakmájukban.
A szakképzés feladata a szakmák végzésére valófelkészítés. A szakképzettség a szakma egyik meghatározója, amely magában foglalja a hordozójának (szakember) elméleti és gyakorlati szakmai ismereteit. Három szintje van a szakképzettségnek (alap-, közép-, felső szintű), míg a szakember csak közép- vagy felsőfokon végzett lehet. A szakképzettség irányát szellemieknél a tudományterület, fizikaiaknál a munkatípus jelenti.
ÉS most nézzük, mi a szakma fogalma : bizonyos tevékenységi kör betöltéséhez szükséges ismeretek, készségek, képességek, tapasztalatok együttesét jelenti. A munka világában egy meghatározott feladatcsoport elvégzéséhez szükséges szaktudás. Szakmája lehet valakinek rendszeres gyakorlás nélkül is (pl. frissen végzett szakember, más foglalkozást űző stb.), ennélfogva a szakma több, mint a foglalkozás.
Olyan" igazi szakmáról" nem tudok, amelyet otthon autodidakta módon tanulsz meg és utána bemész az iskolába vizsgázni, minden előzetes oktatás nélkül...
A mai DJ-nek pedig elég ha vesz pár kütyüt magának, letölti a netről a rossz minőségű mp3 zenéket és a szink gombbal már össze is tud keverni két zenét és máris kiírja a névjegy kártyájára : Dj Szvetokláv Pisti ( DeejaySityu ) 
AKKOR MOST HOGY IA VAN EZ ? 
Mégsem tetszikMégsem tetszik ·  · Megosztom
  • Galaxis Diszkós Bolt Szóról szóra igaz! De valaki ebből is milliomos lesz 
  • Kálmán Kovács Zoli, manapság a szakképzés az érettségi után, két év alatt szerezhető meg. A témához illeszkedve a hangsúly az érettségin van 
  • Lénárd Zoltán Kálmi, de nem mindenki jár olyan iskolába ahol érettségit adnak, elmegy csak sima szakmunkás képzőbe, ilyen is van nem kevés ( a lányom most megy közép iskolába, így ebből áptudét vagyok 
  • Kálmán Kovács ha ez szakma, akkor azért egy érettségi legyen már alap (a fiam érettségi után még letolta a két évet, hogy cukrász lehessen)
  • Lénárd Zoltán Most ne az oktatási rendszer hiányosságait vitassuk meg. Nagyon jól tudjuk, azért változott így a képzés, hogy a fiatalok minél később kerüljenek ( a nem létező) munkahelyekre ...  Bezzeg a mi időnkben  négy év alatt megvolt a szakképzés és az érettségi is és tökéletesen működött a dolog 
  • Kálmán Kovács Arról nem beszélve, hogy a mi érettségi tudásunkkal manapság diplomázni lehetne 
  • Abonyi Attila Én ezt egy kicsit másként közelítem meg. Alapvetően ha valakinek van egy szakmája és abban is dolgozik, az ehhez a tevékenységhez szerintem igen kevés. Mert ezt minimum szeretni kell. Számomra ez hivatás, és az lesz akkor is ha már nem állok a pultba a lejátszók előtt, - mert ha megn ézzük mi nem a lemezjátszók, (cd, kontroller, stb) mögött állunk, ott a közönség van - !
  • Lénárd Zoltán  Hivatás vagy foglalkozás  
    "A hivatás lényege nem a saját létbiztonság megteremtésében, hanem 
    mások szolgálatában, mások javának védelmében vagy biztosításában valósul meg. A tevékenység és a gazdasági érdekek biztosítására irányuló igyekezet, ebben az esetben elvben és gyakorlatban is szétválasztható."
  • Abonyi Attila Hivatás ez nem kérdés! Csak a pénzért diszkózni, az olyan, mint kurv@nak lenni.
  • Szabó Sándor Az mp3 zene egyébként nem rossz minőségű! Ez ebben a formában nem igaz!..Láttam én már szakma nélküli jó köművest, és lemezlovast is!Aki a munkáját hobbiból csinálja..az sosem dolgozik én abból csináltam majd 20 évig ..Egyébként valóban korrekt vizsga, és tanfolyam, és irányelvek, oktatás, az valóban elkelne ettöl fügetlenül!
  • Attila Szervánszky Vannak kiváló szinészek főiskolai végzettség nélkül és muzsikusok is úgy a könnyű, mint a "szomorú" zenében akik jó nevüművészek és nincs diplomájuk. /Természetesen tanultak, gyakoroltak, készültek, aminek eredményeként ma elismert muzsikusok. / A disc jockey szakmát itt Magyarországon ki kellett találni. Az egykori "nem lehet utazni" lehetőségéből adódóan úgy született meg ez a szakma itt, hogy azt sem tudjuk, hogy külföldön ezt, hogy csinálták. Van egy olyan mondás, hogy "az a tehetséges ember, aki többet tud, mint amit tanult". Tehát fontos a jó készség, esetleg tehetségnek is mondható, aztán hozzá lehet tanulni az apróbb fogásokat
  • Kocsándi Gyula Szerintem elkeseredett emberek kellenek ahhoz,hogy munka nélkül rászálljanak Azokra akik a fiatalabb korosztályt képviselik. És bélyeget kapjanak az Mp-3 szarság, szinkron gomb és a dj papír hitelessége stb. 

    Pár gondolat különböző portálokon ahonnét fizetősen lehet letölteni a szarabbnál szarabb top producerek a discot elkorcsosító áll zenéit,, már is itt az egyik dolog az MP-3 as dologra . ki kezdte el ? érdekes pont az aki szidja, aki osztja. Ki kell adni bakeliten és máris a Dj mint olyan 1000 évig fenn marad, ez nem az mp3 at használók hibája..
    Én is dolgozom vegyesen Mp-3 as , és gyári maxi cd lemezekkel, annyit hangszinelni mint a gyárival semmivel nem kell+ gain és társai. nagy határ szar a gyári.. ezt ne is próbálja senki meg magyarázni.. olyan rendszeren használom, amiről még sokan nem is hallottak, nem ,hogy lehetőségük lenne reá dolgozni rajta.
    A szinkron szarságról 
    A nagy top sztááár dj már lassan csak CDJ 2000 nexus faszommal tudnak egy nagy hatalmas digitális kotlát előadni, lassan körbe világít a led sor a mixeren de a hangja sértés a fosra nézve.
    Ja és ott a musicbox, ami lehetővé teszi a fejes nélküli mixelést,, "" Szinkron gomb drágább verziója""" és amin röhögök,hogy a már csatornánként két effektet is hozzá lehet rendelni, + plusz még a külső effekt, , a top zene mester annyira bele temetkezik,hogy ha tánctéren kisebb bonba robbanna, arról is csak a Facebookról értesülne.
    Erre azt szoktam mondani,hogy baszhatod az effektet, ha rádió verzében kell ,és lehet játszani a waka wakát.
    Most lehet engem is meg bélyegezni, az én szintemen maradjak a waka wakánál.
    De ne érdekel.
    A technikával haladni kell , mert ha nem így lenne akkor szart nem ér az egész.
    Mert ugye anno a béke időben a Technics lemezjátszónál is volt szarabb, még is a Technics volt a menő.
    Egyébként ebben a Dj dologban az Izzó gyártásra , élettartamra vonatkozó Maffia módszer az irány adó. De ez senkit nem érdekel.
    Egy a lényeg !! a Következő zene dönti el,hogy Dj maradsz,, vagy táncoló vendég !!
  • Hegedüs Menya Róbert Peták és egy normális világ kell a népnek! Ha ez meg lesz akkor lesz minőség itt is, ott is! És persze akkor a fiatal tehetséges dj.-nek nem kell kimenni nyugatra mosogatni! Lesz ilyen valamikor?
  • Kocsándi Gyula Hegedüs Menya Róbert igazad van. alapjaiban a mani a legnagyobb gát, dj pult mindkét oldalán !!
  • Lénárd Zoltán Tisztelt Szabó Sándor és Kocsándi Gyula ... nincs szó megkeseredettségről, munkanélküliségről és egyebekről... az alap kérdés az volt, hogy lehet-e szakma vagy nem és ezt milyen kritériumok mellett állítjuk vagy tagadjuk. És csak pár gondolat az MP3-ról ... én nem vagyok ellene, mert jó dolog. DE! az nem vitatható el, hogy amiket a fiatalok letöltögetnek a netről, az esetek nagy többségében hagy kifogásolnivalót maga után és itt nem a digitális jelsorról van szó, hanem a letömörített zene minőségéről stb stb. Budapesten a Nagykörút 4,1 km hosszú. A körúton és a hozzá közel lévő lévő utcákban majdnem 200 zenés szórakozóhely van. Ezeken a helyeken fiatalok vagy még fiatalabbak szolgáltatják a zenét. Az esetek nagy többségében elég rosszul szólnak a felvételek, néha még a rádió szignálját sem törlik ki belőle  De aki nem hiszi, győződjön meg róla maga. Én erről beszélek. Ha pedig valaki csak a szink gombig jut el ebben a műfajban az az ő dolga, a lényeg, hogy legyen meg a 128 bpm. ( itt most nem azokról van szó, akik értik is amit csinálnak) Szerintem abban ugye megegyezhetünk, hogy ezek az emberek többnyire, mondom többnyire csak gépkezelők. Semmi több. És itt térjünk vissza az eredeti kérdéshez ... szakma-e vagy sem, szakembernek nevezhető-e az a személy aki mint "gépkezelő" szólaltatja meg a zenei felvételeket. Természetesen nem kell velem egyet érteni, és ugye csak beszélgetünk 
  • Kiss László A szakmához kell a bizonyítvány! A szakma gyakorlásához a gyakorlat, ez szakma,és olyan amit holtadig tanulsz!! SZERINTEM!
  • Kiss László Ma már a munkáltatót nem érdekli,hogy képzett vagy csak az érdekli menyi vendéget hozol.. A gépkezelőknek is kellene vizsgázniuk,mert kérem a gépkezelő is vizsgához kötött...no de viccet félretéve, néhol egy zenegép olyan érmés is jobb lenne mint a sok dilettáns kamu dj..vagy mi:)
  • Pásztor Attila Zolikám! Ahhoz, hogy ma "sztár" dj. legyél egyszerű dolgok kellenek: menj be a VV-be, ott csináld a fesztivált, majd dobd le a textilt és te vagy dj. Mondjak példát? Ugye nem kell. Szakma? Végzettség? Tudás? Á nem. Nagy mell a fontos.